Stekt banan med mintchoklad och vaniljglass

Ingredienser till 2 personer
1 banan
4 bitar after eight
kanel
en klick smör
vaniljglass
Tillagning
Dela bananen på mitten. Skär i tunna strimlor längst med. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Häll på lite kanel på bananen. Stek tills det blir en fin stekyta. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg på den varma bananen. Servera med en kula vaniljglass.
//Martin
Röstitoppad köttfärsgratäng

Ingredienser
1 msk matlagningsolja
1 gul lök
2 vitlökslkyftor
1 röd paprika
1 chilifrukt eller sambal oelek
500 g köttfärs
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 köttbuljong tärning
2 dl vatten
1 msk worcestershire sås
1 burk krossade tomater
400 g färdigkokta kidneybönor
7 potatisar
5 soltorkade tomater
basilika
Tillagning
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Finhacka lök och vitlök och eventuell chili. Strimla paprikan.
3. Hetta upp oljan i en stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta eller annan ugnssäker gryta.
4. Fräs lök, vitlök, chili och paprika på låg temperatur i 10-15min.
5. Tillsätt köttfärs, höj temperaturen och bryn den.
6. Tillsätt mjöl och tomatpuré och rör hela tiden.
7. Häll i vatten, buljong, worcestershiresås, krossade tomater. Koka i 45-60min.
8. Lägg i kidneybönor. Smaka av med salt och peppar.
9. Råriv över potatisen. Skär soltorkade tomater och lägg over potatisen.
10. Sätt in i ugnen i 30-40min, tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Strö över basilika.
Per Morbergs Lasagne

Ingredienser
Innehållet:
500 g nötfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk eller bacon
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
100 g smakrik ost
lasagneplattor
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag) eller använd färdigmalen
Peppar
Salt
Tillagning
Skär sidfläsket och chapinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Bryn köttfärsen i en panna med smör. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt. Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås. Smält smöret och vispa ner mjölet. Häll på gräddmjölken. Rör hela tiden med vispen. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Ta en ugnsform och lägg ett lager plattor i botten. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Servera gärna med en sallad med salladsdressing, en knäckemacka med en smakrik ost och ett glas kall mjök.

//Martin
Fiskgratäng med räksås

Ingredienser
Sås
2 msk smör
1 gul lök
500 g oskalade räkor
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 dl vitt vin
mjöl till redning
2 paket matlagningsgrädde
Mos
ca 10 st stora potatisar, (skall räcka till mos runt hela formen)
1 dl mjölk
salt, peppar
Fisk
400 g vit fisk
Garnering
dill
Tillagning
Skala potatisen, dela i bitar, koka.
Sås:
Skala räkorna.
Finhacka löken.
Häll 1 msk smör i en gryta, fräs löken i smöret till löken blir genomskinlig. Tillsätt räkskalen och tomatpuré. Fräs räkskalen i ca 5min. Tillsätt vin och vatten. Koka i 15min. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i grytan. Reducera ner till hälften. Häll på grädden. Red till önskad konsistens. Ta bort grytan från spisen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Mos:
Stöt potatisen, värm mjölken med en msk smör. Häll på mjölkblandningen. Använd en elvispt och få moset riktigt fluffigt. Smaka av med salt och peppar.
Lägg fisken i en form , klicka runt moset, häll på såsen över fisken. Ställ i mitten av ugnen till fisken är klar.
Ta ur ugnen, strö över räkor i såsen och garnera med dill.
Marias kycklinggryta

Kyckling
600 g kycklingfileér
25 g smält smör
soja
Sås
1 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1-2 msk kyckling fond eller höns buljong
1/2 msk dragon
1 burk creme fraiche
Tillagning
Blanda smör-soja, häll över kycklingen. Ställ in i ugnen i 25min i 200 grader.
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Häll i stekskyn från kycklingen.
Skär filleérna i bitar och lägg i såsen.
Servera med ris.
Västerbottenpaj
Mums, alltid lika god. Men det passar inte så bra att äta en ostbricka efter eller vad säger ni Emma och Emma?
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g rumsvarmt smör
0,5 msk vatten
Fyllning
1 krm svartpeppar
2 dl grädde
150 g västerbottenost
Gör så här:
Blanda alla ingerdienserna till pajdegen i en bunke, tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylen i ca 30 min.Sätt in pajskalet i ugnen i ca 10 min. Blanda ägg, salt och peppar rör bara lite lätt med en gaffel. Häll i grädde och osten i ägg blandningen och rör runt, så att det precis blandar sig. H'll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i 225 grader i 25-30 min.
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g rumsvarmt smör
0,5 msk vatten
Fyllning
3 ägg
0,5 tsk salt1 krm svartpeppar
2 dl grädde
150 g västerbottenost
Gör så här:
Blanda alla ingerdienserna till pajdegen i en bunke, tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylen i ca 30 min.Sätt in pajskalet i ugnen i ca 10 min. Blanda ägg, salt och peppar rör bara lite lätt med en gaffel. Häll i grädde och osten i ägg blandningen och rör runt, så att det precis blandar sig. H'll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i 225 grader i 25-30 min.