Per Morbergs Lasagne

Ingredienser
Innehållet:
500 g nötfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk eller bacon
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
100 g smakrik ost
lasagneplattor
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag) eller använd färdigmalen
Peppar
Salt
Tillagning
Skär sidfläsket och chapinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Bryn köttfärsen i en panna med smör. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt. Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås. Smält smöret och vispa ner mjölet. Häll på gräddmjölken. Rör hela tiden med vispen. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Ta en ugnsform och lägg ett lager plattor i botten. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Servera gärna med en sallad med salladsdressing, en knäckemacka med en smakrik ost och ett glas kall mjök.

//Martin
Kommentarer