Italiensk paj med salami




 


Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1,5 msk vatten
1 krm salt

Fyllning
1 burk(ar) paprika, grillade i olja, strimade
1 burk(ar)kronärtskocksbottnar, marinerade i olja
1 dl parmesanost, riven
1 dl lagrad ost, riven, typ västerbottensost
3 st ägg
2 dl mjölk
salt och peppar, nymalen

Sallad
1 näve ruccola
100 gram körsbärstomater, halverade
1 dl svarta oliver med kärnor
8 skiva(or) salami, italiensk

Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.

Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.

Låt det mesta av oljan rinna av från paprikor och kronärtskockor. Lägg dem i pajskalet och fördela riven parmesan och lagrad ost över.

Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och häll över. Grädda pajen ca 20 minuter tills äggstanningen är fast. Låt svalna lite.

Blanda rucola, körsbärstomater och oliver med lite olja, salt och peppar.






Citronmarinerad kyckling med plommon, gara masala och sockerärtor

 

 

4port

150 g suger snaps el sockerärtor

200g plommon ( jag använde torkade)

2 msk rapsolja

2 msk socker

1 msk finriven ingefära

1 tsk rödvins vinäger

2 msk hackad salladslök

4st kycklingfilér

smör att steka i

till marinden:

2 tsk finrivet citronskal

1tsk salt

1 tsk socker

2 tsk ljus soja

2 msk vatten

1msk finhackad ingefära

 

sätt ugnen på 100 grader, Blanda marinaden. Lägg filérna i marinade och låt dem dra i minst 20 min, hätta upp smör i en stekpanna, stek kycklingen gyllenbrun. lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen, så att innertemperaturen är 70 grader, tar ca 15-20 min.

 

Nu förbereds plommonsalladen:

Halvera och kärna ur plommonen, snoppa suger snapsen. Ha en gjutjärnspanna eller en gammal teflonpanna, eftersom sockret ska upp i en så hög temperatur att en teflonpanna förstörs. Hätta upp socker och rapsolja. Det tar en stund och rör inte, under tiden gå och hämta de övriga ingedienserna så du har dem nära tillhands. när sockret har smält lägg i plommonen, strö över garam masala, vänd runt. tillsätt bönorna och slå på vinägern och dra åt sidan.

serveras med en god sallad, vi hade fusilli till, men man kan även ha nudlar. smaklig måltid