Fiskgryta med philadelphiasås

Glöm inte att koka ris.

Ingredienser:

600g vit fisk ( torsk, sej, kolja, hoki)
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 msk curry
1 tsk gurkmeja
0,5 msk limejuice
2 msk olja

Sås:
1 st gul lök, strimlad
0,5 st röd paprika, strimlad
0,5 st gul paprika, strimlad
1 msk curry
1 st tärning grönsaksbuljong
0,5 msk paprikapulver
2 msk ajvar relish
1 msk limejuice
3 dl philadelphiaost
2,5 dl vatten
2 msk olja

Gör så här:
1.
Vänd fisken tillsammans i matoljan, alla kryddorna och den pressade limen.
2. Lägg blandningen i ett ugnssäkert fat. Värm ugnen till 200 grader , stek torskfilén ca 15-20 minuter,slå bort spadet om fisken är fryst.  Gör såsen undertiden

Såsen:
3. Häll oljan i en gryta och fräs alla grönsaker några minuter eller tills de tar färg, strö över alla kryddor, buljongpulver och limeskalet och fräs några sekunder.
4. Späd med vatten och låt såsen sjuda på svag värme under lock 5 minuter, rör ner philadelphia och låt såsen sjuda 2-3 minter. Smaka av.
5. Häll såsen över fisken och servera rätten med kokt ris eller kokt potatis


Fiskbiffar, nudelsallad och mango chutney-dressing

Ingredienser till 4 port:

Biffarna:

600 g vit fisk ( torsk, sej, kolja, hoki)
1 msk fint hackat citrongräs
1 dl finhackad salladslök
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
2 ägg

3 msk olja, till stekning

Nudelsallad:

125 g risnudlar
1 msk olja
1 tsk sambal olek
2 st finhackade vitlöksklyftor
250 g broccoli i små buketter
100 g fint strimlad vitkål
1 st strimlad röd paprika
0,5 dl sweet chilisås
1 st lime, skal och saft
1 msk fisksås
0,5 dl hackad färsk koriander

Mango-dressing:

1 dl matlagningsyoghurt
1 dl mango chutney
1 st lime, skal och saft
salt

Gör så här:
1.
Hacka fisken mycket fint
2. Blanda fisken med alla ingredienser som är till biffarna.
3. Forma det antalet biffar du själv vill ha.
4. Blanda alla ingredienser till mango-dessingen och låt stå i kylen tills resten av maten är klar.
5. Koka nudlarna
6.hetta upp olja i en wok och fräs chilin och vitlöken i några minuter.
7.Stek biffarna i olja 
8.blanda i paprika, vitkål och broccolin i woken.
9. häll i chilisås, fisksås, limen och koriander.




Grön ärtsoppa

Detta är nog världens enklaste soppa och en av de godaste. Tar ungefär 15 min från start till mun.

Ingredienser 4 portioner:
1 burk
kokosmjölk
1,5 burkar vatten
2 tsk sambal olek
1 st hönsbuljong tärning
6 dl gröna ärtor

Gör så här:

1. Häll i alla ingredienser i en stor gryta.
2. koka allt i 10 minuter
3. mixa soppan med stavmixer till önskad släthet.

Tips: soppan kan göras vegetarisk om man byter ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong.

Färsk pasta med tonfiskcreme



Ännu en lätt och god pastarätt med tonfisk, denna gång en kall röra.

Ingredienser till 4 portioner
tagliatelle till 4 portioner
300 g tonfisk i vatten
1 rödlök
2 dl creme fraiche
2 msk dijongsenap
2 msk basilika
1 dl svarta urkärnade oliver, eller helst kalamataoliver som du själv kärnar ur
salt o peppar

Gör så här
1. Koka pastan.
2. Häll av vätskan från tonfisken.
3. Finhacka rödlöken. Kärna ur och hacka oliverna.
4. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
5. Servera den kalla röran med den kokta pastan.

Kycklinggryta med kikärtor och citron



Ingredienser till 4 portioner
4 portioner ris
2 vitlöksklyftor
ca 1/2 kg kycklingfilé
1 msk olja
en paket matlagningsgrädde
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 förpackning, ca 400 g förkokta kikärtor
1 citron
2 msk
hackad persilja


Gör så här
1. Koka ris.
2. Grovhacka vitlöken. Bryn kycklingen, tillsätt vitlök, salt och peppar.
3. Tillsätt grädde, vatten, buljong, soja, sambal och honung, koka under lock i ca 10 min.
4. Red av med majsstärkelse med lite vatten.
5. Skölj kikärtorna, riv citronskalet.
6. Tillsätt ärtor, citronskal och persilja i grytan, låt koka yterligare 2 min. Kan välja att tillsätta citronskalet och persiljan vid servering istället.
7. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Rabarber och hallonrutor med ingefärsgrädde



 

Ingredienser
250 g smör
6 ägg
1 msk vaniljsocker
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 dl pärlsocker
ca 4 stänger rabarber
hallon, gärna frysta

tillbehör
1 msk riven ingefära
2,5 msk florsocker
2,5 dl
vispgrädde

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200 grader, smält smör och låt det svalna.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke.
4. Häll i det smälta smöret i äggblandningen.
5. Tillsätt även mjölblandningen.
6. Lägg i bakpapper i en långpanna, häll över smeten.
7. Strö över rabarber och hallon så att det täcker det mesta av kakan.
8. Strö över pärlsocker, sätt in i mitten av ugnen i ca 30min, eller till kakan stelnat. Kan behöva lägga over en folie efter ett tag så att kakan inte får för mycket färg.
9. Riv ingefäran, vispa grädden och blanda i ingefäran och florsockret. Tänk på att grädden tar upp mer av ingefäran efter ett tag, så dagen efter blir grädden lite starkare. Men ta heller inte för lite ingefära, smaken neutraliseras när man äter den med kakan.
10. Skär kakan i rutor och servera ljummen med en redig klick grädde. Kakan går bra att frysa.

Snabb och god tonfisk pastasås



Ingredienser till 4 portioner

tonfiskröran
2 burkar tonfisk i olja
1 liten burk sardeller
1 chili eller 2 tsk sambal oelek (använd chili efter egen smak)
1/2 - 1 gul lök
2 vitlöksklyftor

tillbehör
spaghetti

garnering
coctailtomater
persilja
tabasco

1. Koka pasta.
2. Dela tomaterna och hacka löken.
3. Strimla sardellerna.
4. Fräs chili, lök, pressad vitlök och sardeller i oljan från tonfisken. När sardellerna nästan har smällt, lägg i tonfisken och fräs till allt blir varmt.
4. Lägg upp pastan på tallrikar, lägg på tonfiskröran och toppa med tomater och persilja. Låt varje person smaka av själv med tabasco.

Citronlinguine med pilgrimsmusslor



Ingredienser till 2 portioner
linguine
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 clilifrukt, exempelvis spansk peppar, eller använd sambal oelek
1 msk smör
1 knippe sparris, kan vara fryst
1/2 citron
1/2 dl vitt vin (eller en hel flaska, som kan serveras till rätten)
1 dl vispgrädde
1/2 dl hackad persilja, kan vara fryst
6 pilgrimsmusslor, valfritt hur många man vill ha.
salt och peppar


Gör så här
1.
Koka pastan.
2. Skala och finhacka lök och vitlök, kärna ur och skiva chilin. Dela sparrisen i mindre bitar.
3. Fräs lök och chilin i smöret, lägg i sparrisen och stek ett par minuter.
4. riv citronskalet och spara till senare, pressa i citronjuicen i pannan. Tillsätt vin, grädde och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Stek musslorna i smör i en annan panna tills de får fin färg, salta och peppra.
6. Blanda pastan med såsen, citronskalet och persiljan. Lägg upp på tallrikar och toppa med musskorna. Häll upp det vita vinet och låt smaka.

Bönburgare med coleslaw och avokado



Ingredienser till 4 personer

burgare
1
gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk, 400 g valfria bönor, till exempel black eye-bönor
2 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
olja och smör att steka i

coleslaw
150 g röd eller vitkål
1 morot
1 dl yoghurt
1 1/2 msk citronjuice
1 msk olivolja
salt och peppar

tillbehör
2 avokado
1 tomat
skivad saltgurka
grönsallad
hamburgerbröd, gör du inte egna så rekommenderar jag Max hamburgerbröd


Gör så här
1. Strimla kålen, riv morötterna grovt. Blanda med yoghurt, olivojla, citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

2. Skala och hacka lök och vitlök grovt, fräs dem mjuka i smör.
3. Mixa bönor, potatis och lök.
4. Blanda i ströbröd, spiskummin, chili och salt.
5. Forma till burgare med händerna, vänd i lite ströbröd, stek dem i olja och smör.

6.
Servera burgarna med kolsalladen, mosad avokado, skivad tomat och lite sallad. Till detta dricker man gärna en kall pilsner, exempelvis Melleruds vårpilsner.


Lammfärsjärpar med yoghurtdressing och syrlig sparrissallad



Ingredienser till 4 portioner

järpar
500 g
lammfärs
2 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 msk olja

sås
2 dl turkisk yoghurt
3 msk dill
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

sallad
1/3 - 1/2
gurka
100 g sparris, gärna fryst
2 korkar ättika
2 msk dill
1 tsk socker
1 msk vatten
salt och peppar

tillbehör
ungsrostad potatis, går bra med något gryn eller ris med.

Gör så här
1. Tina sparris och gör tillbehör (ungsrostade rotsaker, gryn, ris etc)
2. Rör ihop färs, pressad vitlök, sambal salt och eventuellt lite vatten.
3. Forma till järpar och stek tills de får fin färg.
4. Blanda yoghurt med dill, pressa i vitlök, smaka av med evetuellt lite salt och peppar.
5. Skär gurkan i tunna skivor, dela sparrisen i mindre bitar. Blanda ihop med ättika, dill och vatten, smaka av med salt och pellar.

Sötsur quorngryta



Ingredienser
1 gul lök
2 morötter
1 paprika
sambal oelek
1 burk ananasringar med spad
1 påse, ca 300 g quorn
4 msk majsstärkelse, maizena
3dl vatten
2 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 msk tomatpure
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk salt
2 salladslökar

Gör såhär
1.
Koka ris till 4 portioner.
2. Skala och finhacka löken. Skala morätterna, dela på mitten och skär i halvmånar. Slär patrikan i centimerstora bitar, skär ananasringarna i bitar.
3. Fräs löken och sedan morötterna.
4. Tillsätt quorn, paprika, chili och ananas, fräs ytterligare några minuter.
5. Strö över maizena och rör om.
6. Häll på ananasspad, vatten, buljong, soja,vinäger, tomatpure och salt, låt koka i 10min.
7. Servera med ris och strimlad salladslök.



Vegetarisk paj med squash och getost



Ingredienser till 4 portioner


pajskal
125g smör
3dl vetemjöl
1-2 msk
vatten
sesamfrö

fyllning
1
squash
1 röd paprika
2 ägg
2,5 dl creme fraiche
150 g getost
flingsalt
olivolja
1 burk, ca 200 g coctail tomater

garnering
ca 100 g sockerärtor


Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Gör degen till pajskalet, tryck ut i formen, strö över semasfrö i och tryck fast efter kanterna.
3.
Förgrädda skalet.
4.
Skiva squashen tunt, stek i riktligt med olivolja så den får fin färg.
5.
Dela tomaterna i 2-3 delar, strimla paprikan.
6.
Vispa ihop ägg, creme fraiche och getosten, häll i formen.
7.
Strö över paprikan och tomater.
8.
Peta i squashen sist och smula över flingsalt.
9.
Grädda i mitten av ugnen till den stelnat.
10.
Bryt sockerärtorna i 3 bitar och str över pajen.

Kokospaj med päron och mango





Ingredienser
till 8 portioner

Paj
125 g smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl kokosflingor

Fyllning
2st päron
1 paket
frysta mangobitar, eller lika mycket färsk


Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser till smulpajen.
3. Lägg i hälften av ingredienserna i en pajform, platta till lite.
4.
Förgrädda i 6-7 min i mitten av ugnen.
5. Höj värmen till 225 grader.
6.
Skär päronen i bitar, och evetuellt den färska mangon.
7. Lägg i frukten i formen, strö över sockret, och sen resterande smulpaj.
8.
Grädda i ytterligare 18-25 min nederst i ugnen.
9.
Servera med valfritt tillbehör, vi valde vaniljvisp.