inkokt lax

Dagens rätt är inkokt lax med örtsås, kokta grönsaker och färsk potatis.



4 port

Ingredienser

500g lax gärna i filér i portions bitar
1 liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn
3-4 kryddpepparkorn
1 gul lök skivad
2 msk ättiksprit eller 2 msk vinäger.

Blanda alla ingredienser i en gryta och koka upp. Undertiden lägg laxen i en ugnsäker form. Häll den kokande vätska över laxen och ställ in formen i ugnen på 200 grader i 7 min. Låt laxen stå kvar i vätska, så att den kallnar i vätskan.

Örtsås

4 dl gräddfil
en knippe gräslök, dill, persilja
lite örtsalt

blanda allt i en skål.

Jag har serverat laxen med sockerärtor, broccoli och grön sparris. Dessa var kok i saltat vatten. Viktigt att tänka på är att när man kokar gröna grönsaker ska man ha rikligt med salt i vattnet, för annars förlorar grönsakerna sin gröna färg. Det ska vara så mycket salt att när man smakar på vattnet så ska det dra i munngiporna.  Dagens rätt var lyckad.

Getost pinne

en smördegsplatta
100g getost

kavla ut smördegen lite, skär den i långa rämsor och lägg tärnad getost på dem. De gräddas i ugnen i 225 grader i 15 min, eller tills de fått fin färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Kommentar: