Palak paneer
Rätten för dagen var Palak paneer. Lite krånglig rätt. Men det går att hoppa över paneern, ta halloumi ost istället, men det blir inte riktigt samma sak. Är till 4 pers.

Börja med att göra paneern ( som är en indisk färskost).
1 liter 3% mjölk
½ pressad lime
2dl matlagnings yoghurt.
Börja med att koka upp mjölken, tag av den från plattan och tillsätt limen. Mjölken har nu skurit sig. Rör runt och tillsätt matlagnings yoghurten. Sila massan genom en kökshanduk. Själv använde jag kaffefilter och det var inte någon lysande idé, filtret gick sönder hela tiden. :( När man väl har pressat ur alla klar vätska. Så ska osten vara som en mozzarella ungefär, både i storlek och konsistens. Då lägger man osten på en skärbräda och skär den i 2cm stora tärningar ( de behöver inte vara så jämna). Stek osten i olja så att de får fin färg. Ha en riktigt bra stekpanna för annars fastnar osten. När alla bitar är stekta lägg dem åt sidan.
Börja med Palaken:
1 st gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 st chili ( fungerar även med sambal olek)
2 lagom stora tomater
1 burk kokosmjölk (400ml)
2 dl matlagningsyoghurt
140g färsk spenat
1 tsk färnkål
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
½ grönsaksbuljong tärning
1 tsk socker
rapsolja
salt och peppar.
Hacka löken fint och pressa vitlöken, fräs dessa med lite rapsolja. Tag det fräsa ur pannan och lägg det på en tallrik, så länge. Strimla ingefäran och hacka chilin, mortla krydderna och fräs allt i pannan. Grov hacka spenaten och tillsätt den i pannan, fräs en liten stund. Tillsätt hackade lökfräset, tomater och kokosmjölken. Låt koka upp. Tag av från plattan och smula ner buljongtärningen och sockret. Vänta tills grytan har svalnat lite, annars skärs sig matlagningsyoghurten. Rör ner matlagningsyoghurten. Smaka av tillsätt salt och peppar vid behov. Serveras med Naan och ris.
Har provat denna rätten på en restaurang, då jag fick smaka på Ellens rätt. Det var en smakupplevelse, och jag tycker att jag lyckades återskapa den idag. Ett lyckat resultat trots allt krångel med kaffefiltret.

Börja med att göra paneern ( som är en indisk färskost).
1 liter 3% mjölk
½ pressad lime
2dl matlagnings yoghurt.
Börja med att koka upp mjölken, tag av den från plattan och tillsätt limen. Mjölken har nu skurit sig. Rör runt och tillsätt matlagnings yoghurten. Sila massan genom en kökshanduk. Själv använde jag kaffefilter och det var inte någon lysande idé, filtret gick sönder hela tiden. :( När man väl har pressat ur alla klar vätska. Så ska osten vara som en mozzarella ungefär, både i storlek och konsistens. Då lägger man osten på en skärbräda och skär den i 2cm stora tärningar ( de behöver inte vara så jämna). Stek osten i olja så att de får fin färg. Ha en riktigt bra stekpanna för annars fastnar osten. När alla bitar är stekta lägg dem åt sidan.
Börja med Palaken:
1 st gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 st chili ( fungerar även med sambal olek)
2 lagom stora tomater
1 burk kokosmjölk (400ml)
2 dl matlagningsyoghurt
140g färsk spenat
1 tsk färnkål
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
½ grönsaksbuljong tärning
1 tsk socker
rapsolja
salt och peppar.
Hacka löken fint och pressa vitlöken, fräs dessa med lite rapsolja. Tag det fräsa ur pannan och lägg det på en tallrik, så länge. Strimla ingefäran och hacka chilin, mortla krydderna och fräs allt i pannan. Grov hacka spenaten och tillsätt den i pannan, fräs en liten stund. Tillsätt hackade lökfräset, tomater och kokosmjölken. Låt koka upp. Tag av från plattan och smula ner buljongtärningen och sockret. Vänta tills grytan har svalnat lite, annars skärs sig matlagningsyoghurten. Rör ner matlagningsyoghurten. Smaka av tillsätt salt och peppar vid behov. Serveras med Naan och ris.
Har provat denna rätten på en restaurang, då jag fick smaka på Ellens rätt. Det var en smakupplevelse, och jag tycker att jag lyckades återskapa den idag. Ett lyckat resultat trots allt krångel med kaffefiltret.
Kommentarer