Vitkål
Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite om vitkål. En grönsak som jag tycker att man glömmer bort i grönsaksdisken. Man plockar de klassiska tomaterna, gurkan och isbergsalladen. Men färsk vitkål det är nog det bästa jag vet. Det finns bara fördelar med vitkål. den är miljövänlig, hållbar, billig, varierbar och god. Ännu ett stort plus är all överarms träning du får när du släpar hem kålhuvudet. Vitkål sägs enligt de gamla grekerna hjälpa mot både fylla och baksmälla. Så dagens rätt innehåller så klart vitkål.

Kasslergratäng med pizzasallad
400g kassler
150g broccoli
5dl matlagningsgrädde
en pressad vitlök
2 cm riven pepparot
5 ostskivor ( gärna smakrik ost, jag använde bränvinsost)
Strimla kasslen. Skär av buketterna på broccolin så att de är jämnstora. Släng inte stjälken, utan strimla ner den. Lägg den strimlade stjälken och kasslen i en ugnsäker form. Tryck ner buketterna. Blanda pepparot, vitlök och matlagningsgrädde i en skål tills det är en slät sås. Häll såsen över gratängen. Avsluta med att lägga på ostskivorna. Sätt in i ugnen på 200 grader, låt gratängen vara inne tills broccolin nästan är färdig, känn med en provsticka. Jag gillar lite överkokta grönsaker, så jag vill gärna att de ska vara lite al dente.
Pizzasallad
400g strimlad vitkål
1,5 msk rapsolja
2 msk ättika
2 tsk socker
2 krm salt
1 krm grovmalen peppar
Blanda allt utom vitkålen i en bunke. Rör tills sockret har smält. Tillsätt vitkålen, blanda väl och låt stå en stund. Om du vill äta den direkt stöt med en träslev.
Jag serverade kasslergratängen med pasta, pizzasallad och honungsmelon.

Kasslergratäng med pizzasallad
400g kassler
150g broccoli
5dl matlagningsgrädde
en pressad vitlök
2 cm riven pepparot
5 ostskivor ( gärna smakrik ost, jag använde bränvinsost)
Strimla kasslen. Skär av buketterna på broccolin så att de är jämnstora. Släng inte stjälken, utan strimla ner den. Lägg den strimlade stjälken och kasslen i en ugnsäker form. Tryck ner buketterna. Blanda pepparot, vitlök och matlagningsgrädde i en skål tills det är en slät sås. Häll såsen över gratängen. Avsluta med att lägga på ostskivorna. Sätt in i ugnen på 200 grader, låt gratängen vara inne tills broccolin nästan är färdig, känn med en provsticka. Jag gillar lite överkokta grönsaker, så jag vill gärna att de ska vara lite al dente.
Pizzasallad
400g strimlad vitkål
1,5 msk rapsolja
2 msk ättika
2 tsk socker
2 krm salt
1 krm grovmalen peppar
Blanda allt utom vitkålen i en bunke. Rör tills sockret har smält. Tillsätt vitkålen, blanda väl och låt stå en stund. Om du vill äta den direkt stöt med en träslev.
Jag serverade kasslergratängen med pasta, pizzasallad och honungsmelon.
Kommentarer