Gyros med pommes och tzatziki
Eftersom det inte blev någon nattakebab o vi inte är bakfulla idag, så blev söndagsmenyn hemmagjord gyros, pommes och tzatziki.

4 portioner.
Gyros med marinad:
400g fläskkött, detta receptet är med skinksnitzel, men det är att föredra med fläskkarré
2 msk finkornig senap
2-3 msk oliv olja
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk kummin
1 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
2 tsk sambal oelek
Pommes:
8 stora potatisar
olja till fritering
Tzatsiki:
2,5dl matlagningsyoghurt, turkisk
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
en nypa salt
Tillbehör:
hel saltgurka
1/4 gurka
3 tomater
1 röd lök
gröna o svarta oliver
grön sallad
getost
feferoni
Tillagning:
Rör ihop marinaden, strimla kötet, lägg köttet i marinaden och ställ i kylskåpet.
Gör sedan tzatzikin. Strimla gurkan på ett rivjärn, häll på saltet. Lägg gurkan i ett durkslag och tryck ut det mesta av vattnet. Lägg över i en skål, blanda ner yoghurten och pressa över vitlöken. Garnera med ett par svarta oliver och lite hackad persilja. Ställ i kylskåpet.
Skala och strimla potatisen. Koka försiktigt så de blir lite mjuka. Häll av i ett durkslag och lägg dem på ett papper för att torka.
Förbered grönsakerna och övriga tillbehör. Strimla saltgurkan i tunna skivor, hacka löken, strimla gurka och tomat. Bryt getosten i lite större bitar.
Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i lite av potatisen åt gången. Fritera tills potatisen blir lagom knaprig och får lite förg. Samtidigt som ni friterar potatisen, hetta upp en stekpanna och stek snabbt det strimlade köttet.
//Martin.


4 portioner.
Gyros med marinad:
400g fläskkött, detta receptet är med skinksnitzel, men det är att föredra med fläskkarré
2 msk finkornig senap
2-3 msk oliv olja
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk kummin
1 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
2 tsk sambal oelek
Pommes:
8 stora potatisar
olja till fritering
Tzatsiki:
2,5dl matlagningsyoghurt, turkisk
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
en nypa salt
Tillbehör:
hel saltgurka
1/4 gurka
3 tomater
1 röd lök
gröna o svarta oliver
grön sallad
getost
feferoni
Tillagning:
Rör ihop marinaden, strimla kötet, lägg köttet i marinaden och ställ i kylskåpet.
Gör sedan tzatzikin. Strimla gurkan på ett rivjärn, häll på saltet. Lägg gurkan i ett durkslag och tryck ut det mesta av vattnet. Lägg över i en skål, blanda ner yoghurten och pressa över vitlöken. Garnera med ett par svarta oliver och lite hackad persilja. Ställ i kylskåpet.
Skala och strimla potatisen. Koka försiktigt så de blir lite mjuka. Häll av i ett durkslag och lägg dem på ett papper för att torka.
Förbered grönsakerna och övriga tillbehör. Strimla saltgurkan i tunna skivor, hacka löken, strimla gurka och tomat. Bryt getosten i lite större bitar.
Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i lite av potatisen åt gången. Fritera tills potatisen blir lagom knaprig och får lite förg. Samtidigt som ni friterar potatisen, hetta upp en stekpanna och stek snabbt det strimlade köttet.
//Martin.

Kommentarer