Seasamsmaksatt sötpotatis med Laxbiff och Wasabisås
Den här rätten blev jag bjuden på av min vän Anna. Å, det var en smakupplevelse utan dess like. Därför erbjuder jag er den. Ett alternativt namn på denna rätt är Annas lyxiga fredagsmat.
Här kommer receptet: till 4 port
Sötpotatisen
1 kg potatis
2 msk olivolja
2 msk sesam pasta ( fungerar även med sesam olja)
salt och peppar
Laxbiffar
500 g Lax
1/2 gul lök
1 krm peppar
1 ägg
1/2 dl hackad koriander
Wasabisås
1 tsk wasabi
3 msk salladslök/ purjolök
rivet ska från en lime ( jag använde 1 msk lime juice)
Hur gör man då?
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda olivoljan och sesampastan till en jämn smet. Skala och skär sötpotatisen i 5x2 cm rektangulära bitar. (Det beror på hur stora potatisar man har.) Häll på oljeblandningen, salt och peppar på potatisen och sätt in den i ugnen i ca 20 min. Tills potatisen är mjuk.
Undertiden potatisen är inne. Skär man salladslöken i mindre bitar, blanda sedan alla övriga ingredienster till wasabisåsen i en skål och blanda väl. Låt stå.
Mixa laxen till en grov färs. Hacka den gula löken fint. Blanda lax, lök, koriander, ägg, peppar och salt. Forma massan till 8 biffar och stek dem på medelstark värme i ca 4 min på varje sida.
Här kommer receptet: till 4 port

1 kg potatis
2 msk olivolja
2 msk sesam pasta ( fungerar även med sesam olja)
salt och peppar
Laxbiffar
500 g Lax
1/2 gul lök
1 krm peppar
1 ägg
1/2 dl hackad koriander
Wasabisås
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs1 tsk wasabi
3 msk salladslök/ purjolök
rivet ska från en lime ( jag använde 1 msk lime juice)
Hur gör man då?
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda olivoljan och sesampastan till en jämn smet. Skala och skär sötpotatisen i 5x2 cm rektangulära bitar. (Det beror på hur stora potatisar man har.) Häll på oljeblandningen, salt och peppar på potatisen och sätt in den i ugnen i ca 20 min. Tills potatisen är mjuk.
Undertiden potatisen är inne. Skär man salladslöken i mindre bitar, blanda sedan alla övriga ingredienster till wasabisåsen i en skål och blanda väl. Låt stå.
Mixa laxen till en grov färs. Hacka den gula löken fint. Blanda lax, lök, koriander, ägg, peppar och salt. Forma massan till 8 biffar och stek dem på medelstark värme i ca 4 min på varje sida.
Kommentarer