Fiskgratäng med räksås

Ingredienser
Sås
2 msk smör
1 gul lök
500 g oskalade räkor
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
1 dl vitt vin
mjöl till redning
2 paket matlagningsgrädde
Mos
ca 10 st stora potatisar, (skall räcka till mos runt hela formen)
1 dl mjölk
salt, peppar
Fisk
400 g vit fisk
Garnering
dill
Tillagning
Skala potatisen, dela i bitar, koka.
Sås:
Skala räkorna.
Finhacka löken.
Häll 1 msk smör i en gryta, fräs löken i smöret till löken blir genomskinlig. Tillsätt räkskalen och tomatpuré. Fräs räkskalen i ca 5min. Tillsätt vin och vatten. Koka i 15min. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i grytan. Reducera ner till hälften. Häll på grädden. Red till önskad konsistens. Ta bort grytan från spisen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Mos:
Stöt potatisen, värm mjölken med en msk smör. Häll på mjölkblandningen. Använd en elvispt och få moset riktigt fluffigt. Smaka av med salt och peppar.
Lägg fisken i en form , klicka runt moset, häll på såsen över fisken. Ställ i mitten av ugnen till fisken är klar.
Ta ur ugnen, strö över räkor i såsen och garnera med dill.
Kommentarer