Dubbelmarinerad fläskfilé



Det här receptet är för 10 personer till en buffé. Vi gjorde receptet med 1kg kött, serverade det med en potatisgratäng till 4 personer, och fick hälften av köttet över. Så om man skulle göra det till en middag för 4 personer, så använd ca 500g kött och en tredjedel av receptet. Vi skar även köttet mycket tunnare än på bilden ovan, ungefär som lite tjockare rostbiffsskivor.

Ingredienser

1 ½ kilo fläskfilé eller fläsk ytterfilé

salt
peppar
lime klyftor
lite färska örter, exempelvis koriander eller mynta

marinad 1:
0,8 dl balsamvinäger, vit eller mörk
3 msk muscovadosocker, helst mörkt
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
1 tsk rökarom, om du inte använder rökt paprikapulver
1 tsk chlipeppar, ancho style
0.8 dl tomatpuré
½ dl vatten

marinad 2:
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl mörk rom
2 msk balsamvinäger
1 msk finhackad chili, eller använd sambal oelek
1 dl limejuice
1 ½ tsk salt
2 dl rapsolja

Gör så här

 

2 dagar före servering:

1. marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.

2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.

Dagen före servering:
1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.

3.
Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

4. Marinad 2:
Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.

5. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.

En stund före servering:

1. Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.

Strax före servering:
1. Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander. Servera gärna tillsammans med en valfri sallad, exempelvis en bönsallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Kommentar: