Köttbullar i tomatsås med pasta

 
Ingredienser
  • 400-500 g spaghetti
  • 375 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  •  gul lök, delad i halvor som håller ihop
  • 1 klyfta vitlök, lätt krossad
  • 1 dl rödvin
  • 2-3  stjälkar basilika
  • 1 nypa socker
  • 1 tsk salt
  • 350 g köttfärs
  • 2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt bröd
  • 1,5 msk vatten
  •  ägg
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja, till stekning
  • 2 msk färskriven parmesanost, till servering
 
Gör så här
 
  1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull, under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner spaghettin så att den är färdigkokt ”al dente” samtidigt som tomatsåsen blir klar. Koka den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Värm under tiden olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök, fräs dem i 3-4 minuter utan att de tar färg. Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.
  3. Häll brödsmulorna i en skål, skeda över lite vatten och rör om. Lägg i köttfärsen. Blanda ner ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
  4. Hetta upp solrosolja i en stekpanna under tiden som pastan kokar, fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
  5. Ta upp basilika, lök och vitlök ur tomatsåsen. Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.
  6. Vänd runt spaghettin med hälften av tomatsåsen. Servera med köttbullarna ovanpå och toppa med såsen och strö över lite parmesanost.
 
Recept hämtat från recept.nu, från Paolo Roberto, mitt kök

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Kommentar: