Falafel i pitabröd med morotstzatziki
Ingredienser till 4 personer
6 dl kikärtor, eller två burkar (ca 400g) |
3 st vitlöksklyftor |
1 stgul lök |
1 st ägg |
2 msk citronsaft |
1,5 dl fryst hackad persilja |
1 msk spiskummin |
1 tsk salt |
1 krm vitpeppar |
0,5 dl vetemjöl |
olja till plåten |
||
0,25 st | ||
2 st tomater | ||
0,5 st gurka |
||
4 st pitabröd, färska eller frysta |
||
2 hela saltgurkor, skivade 1 bit fetaost, fårost Tzatziki |
||
2 st morötter | ||
1 st vitlöksklyfta |
||
2 dl turkisk yoghurt |
||
0,5 dl hackad persiljaTillagning1. Börja med falafeln. Sätt ugnen på 225°.2. Häll kikärtorna i ett durkslag och spola med vatten om du använder kikärtor på burk. Låt rinna av. Pressa vitlöken. Hacka löken grovt. 3. Mixa alla ingredienser och hälften av vetemjölet i matberedare eller med en mixer i en bunke till mos, lite hela bitar går bra. Tillsätt ytterligare vetemjöl till en någorlunda fast smet men lite kladdigt gör inget. 4. Smörj en plåt med rikligt med olja. Forma 16 bollar med händerna eller med hjälp av två skedar. Platta till dom lite. 5. Sätt in mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och vänd och sätt in ytterligare 10 minuter. Ta ev. lite extra olja på plåten så att dom inte fastnar. 6. Riv under tiden morötterna grovt. Pressa vitlöken. Blanda ihop med resten av ingredienserna till morotstzatzikin. Ställ svalt tills servering. 7. Skiva tomater och gurka och saltgurka. Strimla vitkålen. 8. Värm pitabröden enligt anvisning. 9. Fyll bröden med falafel, grönsaker och toppa med fetaost och morotstzatziki. |
Kommentarer