Spenat & fetafilopaj

Ingredienser
5 ägg
300g fetaost
50g riven ost
torkad oregano
1 citron
en klick smör
400g spenat
270g filodeg
cayennpeppar
1 muskotnöt, eller mald
salt & peppar
Tillbehör
Tomatsallad
1 knippe basilika
1 vitlöksklyfta
vitninsvinäger
300g körsbärstomater
Verktyg
ungsfast stekpanna
pensel
bakplåtspapper
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en gjutjärnspanna och sätt den på medelhög värme.
2. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten, lägg i den rivna osten. Tillsätt en nypa peppar och några nypor oregano. Riv ner skalet från citronen och tillsätt en skvätt olivolja.
3. Lägg i en klick smör i pannan, tillsätt spenaten, gärna i omgångar.
4. Under tiden spenaten bli klar tar du fram ett bakplåtspapper, knid in det i lite olivolja, skrynkla ihop det och släta sedan ut det, nu skall hela pappret vara täckt i olja. lägg ut filodeg så det täcker arket, pensla på olivolja. Strö över rejält med salt & peppar och en nypa cayennpeppar. Upprepa tills du har minst tre lager filodeg.
5. När spenaten är kompakt, häll den då i äggblandningen. Riv eller häll över malen muskotnöt. Blanda ordentligt.
6. Flytta över bakplåtspappret med degen till stegpannan. Låt degen hänga över kanterna. Tryck ner den mot stekpannans kanter. Häll sedan i blandningen. Vik degen över blandningen.
7. Ställ stekpannan på spisen på medelhög värme i ett par minuter så att botten börjar koka. Ställ sedan in den i ugnen på översta falsen i ca 20min, eller tills den är gyllenbrun och knaprig.
8. Under tiden kan du göra klart tomatsalladen. Lägg all basilika förutom några blad i mixern, lägg i peppar & salt, en skalad vitlöksklyfta, en skvätt olivolja och vitvinsvinäger. Kör mixern till en mörkgrön olja.Skär tomaterna i halvor eller fjärdedelar. Häll dressingen på ett fat, lägg tomaterna ovanpå och toppa med några basilikablad och lite salt.

Receptet är hämtat från Jamie Oliver, middag på 30 minuter.
Kommentarer