Laxpudding - på gravad lax

Ingredienser till 4 portioner
800 g kokt kall potatis500 g gravad lax, köp gärna ca 200g skivor + 300g bit, mer ekonomiskt
2 st gula lökar
4 st ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 knippe dill, eller frusen hackad dill
2 msk smör
brynt smör:
100 g smör
4 st ansjovisfiléer, grovt hackade
1 msk dill
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader.2. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme.
3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
4. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering.
5. Smörj en form, gärna med löstagbar kant, ca 5 cm hög samt 24 cm i diameter och klä insidan av kanterna med ett lager lax. Klä utsidan med folie, annars rinner äggstanningen ut.
6. Låt skivorna hänga ut över kanten.
7. Varva sedan potatis, lök, dill och lax.
8. Salta lätt och peppra mellan varven.
9. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite.
10. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. (Testa gärna med lite mindre äggstanning om ni vill ha det mer som en gratäng, än en pudding).
11. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
12. Prova med en sticka att den är färdig.
13. Bryn smöret i en kastrull och lägg i den grovhackade ansjovisen, garnera med några dillkvistar.
14. Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om, eller på puddingen.

Kommentarer